30.11.2012 kmu.gov.ua Мінсоцполітики:Усі форми соціального діалогу широко застосовуються на практиці

Впровадження норм Закону «Про соціальний діалог в Україні» в діяльність органів соціального діалогу обговорили члени Національної тристоронньої соціально-економічної ради (НТСЕР), представники територіальних тристоронніх соціально-економічних рад та Міжнародної організації праці під час чергового навчального семінару, що відбувся у Києві. Йшлося також про проблемні питання визначення репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і роботодавців на територіальному рівні та про ВІЛ/СНІД як соціально-трудову проблему.

Виступаючи на зібранні, заступник Міністра соціальної політики України – керівник апарату В’ячеслав Коломієць підкреслив, що за два роки, які минули від дати прийняття Верховною Радою Закону «Про соціальний діалог в Україні», було проведено роботу по впровадженню норм закону у повному обсязі, а також по приведенню законодавства у відповідність із цим законом. Одним із останніх став Закон «Про колективні договори і угоди», зміни до якого були внесені Верховною Радою України 16 жовтня цього року і набули чинності 7 листопада.

«Усі форми соціального діалогу широко застосовуються на практиці, а це, зокрема, обмін інформацією, консультації, узгоджувальні процедури, колективні переговори з укладення колективних договорів і угод. На даний час завершуються колективні переговори з укладення Генеральної угоди на 2013-2015 роки, які розпочалися 1 жовтня, і ми сподіваємось, що найближчим часом Угоду буде підписано», - сказав заступник Міністра.

За словами урядовця, вживаються заходи й для забезпечення ефективної діяльності Національної тристоронньої соціально-економічної ради. Так, відтепер пріоритетні напрями її діяльності формуватимуться на середньострокову перспективу, а не на один рік, як було раніше.

Одним із прикладів ефективності роботи Національної ради та співпраці сторін соціального діалогу є схвалення у лютому цього року Національної стратегії тристороннього співробітництва з протидії ВІЛ/СНІДу у сфері праці на 2012-2017 роки, вважають у Мінсоцполітики. Стратегію було презентовано учасникам семінару як позитивний приклад того, як можуть сторони спільно впливати на розв’язання наявних проблем. В’ячеслав Коломієць повідомив, що  нині вже напрацьовуються рекомендації щодо реалізації цього документа.

Окремо заступник Міністра зупинився на реалізації Закону „Про соціальний діалог в Україні”. Він зауважив, що практика його застосування засвідчила необхідність уточнення деяких норм. Так, чинним законом не чітко виписано можливість утворення тристоронніх рад на рівні міст і районів, а лише в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

„Більшість профспілок і організації роботодавців, особливо у невеличких містах, не зможуть забезпечити чисельний критерій репрезентативності, а крім того, на рівні районів і міст відсутня статистика щодо зайнятого населення, що ускладнює процедуру підтвердження їх репрезентативності. З метою врегулювання зазначених проблем та на виконання рекомендацій комітетських слухань Мінсоцполітики підготувало законопроект про внесення змін до Закону „Про соціальний діалог в Україні”, який 21 листопада було затверджено на засіданні Кабінету Міністрів та подано до Верховної Ради (реєстр. № 11452 від 21.11.2012)”, - поінформував В’ячеслав Коломієць.

Заступник Міністра подякував організаторам, а також Німецькому товариству міжнародного співробітництва (GIZ), Міжнародній організації праці в особі координатора МОП в Україні Василя Костриці за сприяння у проведенні цього навчального семінару. Він також висловив впевненість, що подібні заходи сприятимуть підвищенню обізнаності секретарів територіальних тристоронніх рад у питаннях правових засад соціального діалогу та практичному застосуванню у повсякденній діяльності.

Аналітичні матеріали по темі