23.09.2010 rbc.ua С.Тігіпко: У 2011 р. 'Нафтогаз' вийде на прибуток Дефіцит бюджету «Нафтогазу» в 2010 р. складе 7,4 млрд грн, в 2011 р. компанія вийде на прибуток. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко в ході першої міжнародної інвестиційної конференції BG Capital, присвяченій перспективам післякризового економічного розвитку й інвестиційної привабливості України, Грузії та Білорусі, передає кореспондент РБК-Україна.

«Що стосується державних фінансів, то ми бачимо сьогодні 3 основних резерви. У першу чергу, це НАК «Нафтогаз», який у минулому році мав 30 млрд грн дефіциту бюджету, це 3% ВВП і в кінцевому підсумку все одно покривався державою. У цьому році вже його дефіцит бюджету буде 7,4 млрд грн, на наступний рік, 2011 р., «Нафтогаз» буде прибутковою компанією», - сказав С.Тігіпко.

За його словами, Кабміну довелося піти на «непопулярні кроки», зокрема підняти тарифи на газ. 

Зазначимо, сьогодні 23 вересня ВР  внесла зміни до закону про державний бюджет на 2010 р. щодо порядку придбання акцій національної акціонерної компанії 'Нафтогаз України'.

Згідно прийнятого документу, Кабміну надається право здійснити випуск ОВДЗ в сумі 10,4 млрд грн з подальшим придбанням у державну власність в обмін на ці облігації акцій додаткової емісії національної акціонерної компанії 'Нафтогаз України', відповідно збільшивши граничний обсяг державного боргу на 31 грудня 2010 р. до 318 млрд 715 млн 906,3 тис. грн.

Нагадаємо, 13 серпня ц.р. Кабінет міністрів України затвердив фінансовий план Національної акціонерної компанії 'Нафтогаз України' як окремої юрособи на 2010 р.

Також уряд доручив Міністерству фінансів передбачити випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) у сумі 7,4 млрд грн з подальшим придбанням у державну власність в обмін на ці облігації акцій додаткової емісії 'Нафтогазу'.

Раніше, 14 червня ц.р. прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що фінансовий план НАК 'Нафтогаз України' передбачає закінчення 2010 р. компанією з дефіцитом бюджету в 10 млрд грн. Прем'єр нагадав також, що дефіцит бюджету 'Нафтогазу' за станом на початок 2010 р. був близько 40 млрд грн, і пообіцяв, що уряд зробить все, щоб в 2011 р. компанія приносила прибуток.

9 червня ц.р. Президент України Віктор Янукович на зустрічі з заступником директора Європейського департаменту МВФ Полом Томсеном і керівником місії МВФ в Україні Атанасісом Арванітісом заявив, що остаточний фінансовий план НАК 'Нафтогаз України' буде прийнято у червні ц.р.

Президент також висловив упевненість, що після цього НАК зможе почати погашати борги. Він зазначив, що на сьогодні економіка підприємства збалансована, і воно самостійно розраховується з ВАТ 'Газпром' за спожитий газ, не залучаючи для цього чергові кредити.

Відзначимо, в програмі економічних реформ України на 2010-2014 рр. передбачається завершити реструктуризацію НАК «Нафтогаз України» до кінця 2014 р.

Зокрема, програма передбачає виділення «Укртрансгазу» зі складу НАК у окрему державну компанію. Планується також до 2013 р. розпочати модернізацію газотранспортної мережі; припинити субсидування споживачів до 2014 р.; а також збільшити до 2014 р. видобуток нафти і газового конденсату до 4,7 млн т на рік, газу - до 23 млрд куб. м на рік.

Аналітичні матеріали по темі